Att sitta i styrelsen är ett viktigt och ibland tidskrävande uppdrag som innebär mycket ansvar. Det innebär inte bara ansvar för fastigheten och dess tekniska funktioner utan även för ekonomin och för att bostadsrättsföreningen ska följa lagen. De som sitter i styrelsen är valda av de medlemmar som bor i föreningen och det är styrelsens uppdrag att företräda medlemmarnas frågor och att arbeta för föreningens bästa. I en bostadsrättsförening ska det finnas en styrelse som ansvarar för den löpande verksamheten.
Styrelsens uppdrag omfattar bl.a:
För att underlätta styrelsearbetet bör ledamöterna dela upp arbetsuppgifterna mellan sig. Observera att styrelsens ledamöter i princip har lika stort ansvar.
Leder arbetet, bevakar att styrelsen sköter sitt arbete, kallar till sammanträden och ser till att de hålls på ett korrekt sätt och protokollförs. Ordföranden ser även till att besluten som fattas verkställs och har vid lika röstetal utslagsröst. Ordföranden har det yttersta ansvaret och kan ställas till svars. En framgångsrik ordförande leder och delegerar så mycket som möjligt till de övriga ledamöterna.
Ansvarar för att:
Inträder som ordförande när ordinarie ordförande är frånvarande. Fungerar annars som en övrig ledamot.
Ser till att föreningens ekonomi sköts på rätt sätt och ansvarar bland annat för bokföring, budgetförslag och bokslut. Kassören har många viktiga uppgifter och en del föreningar väljer att lägga ut dessa externt. I de fallen fungerar styrelsens kassör som länk mellan den externa och styrelsen. Det är dock styrelsen som har ansvaret även om man lägger ut hanteringen.
Ansvarar för att:
Sekreteraren har en administrativ roll och har vissa specifika uppgifter.
Ansvarar för att:
Har samma ansvar som ledamöter med speciella funktioner. Det är vanligt att ordförande delegerar ut arbetsuppgifter till dessa ledamöter. På så sätt fördelas arbetsuppgifterna inom styrelsen. Tänk på att hela styrelsen är ansvarig även om vissa funktioner innehas av en särskild person. Som styrelsemedlem förväntas du känna till de regler och lagar som verksamheten omfattas av.
En suppleant fungerar som en reservmedlem i styrelsen. Om en styrelseledamot inte kan fullfölja sina uppgifter kliver suppleanten in och tar över deras uppgifter. Det är önskvärt att suppleanterna deltar i några av styrelsens sammanträden för att kunna hålla sig uppdaterade på styrelsen arbete. Speciellt om de är tänkta att slussas in som ordinarie ledamöter. Det är viktigt att vara ordentligt påläst om du skall delta i något beslut och bör få tillgång till sammanträdesprotokollen för att ha en chans att sätta sig in vad som behandlas. Suppleanter har samma tystnadsplikt som ledamöterna.
Har styrelsen en vicevärd som inte är styrelsemedlem lägger man ut uppgifter på denna person att sköta. Det är dock styrelsen som har kvar ansvaret för uppgifterna.
Vanliga uppgifter för en vicevärd:
Tänk på att om ni anlitar en utomstående vicevärd ses detta som ett anställningsförhållande. Man kan således inte behandla en vicevärd på samma sätt som föreningsstämman kan behandla styrelsemedlemmar. Att utse någon person inom styrelsen till vicevärd kan vara ett bra sätt att tydliggöra vem medlemmar och övriga skall vända sig till med frågor.
Utser man inte någon vicevärd är det vanligtvis ordföranden som har denna roll.
Copyright © All Rights Reserved